Up and Down – megkopott glamour és „rom high-tech”

up_n_down_01

A 20. század politikai és társadalmi korszakváltásaira emlékezik gúnyosan a polgári gazdagság és a megkoptatott csillogás ellentétbe állításával a nemrégen megnyílt Up and Down étterem belső kialakítása, ahol Veres Péter belsőépítész – Redform Design Studio – minden részletet gondosan megtervezett.

up_n_down_02

Az étterem tulajdonosa, Molnár György olyan belső megjelenés kialakításával bízta meg Veres Pétert,ahol egy korábbi luxust idéző polgári élettér elemein végigvonultak az évek, a különböző politikai korszakok, azok kultúrájának lenyomataival együtt.  A felújított belső tér berendezésében, szín- és formavilágában a háborúk és rendszerváltások során sokszor meggyalázott szépség és elegancia lerombolását mutatja be tudatosan megtervezett eszközökkel. Ezt idézi fel a kopott hatású falfestés, mennyezet és padló. Az elegánsan lepattant hatások ellenére érződik, hogy az éttermet igényes anyagokból alakították ki, és minden részletében gondosan megtervezték.

up_n_down_03

A bejárathoz közelebbi street food és a belső a la carte részek egységes berendezést kaptak. Az étterem egészén végighúzódik a belsőépítész által megtervezett terrazzo mintasor, ami arculati elemként éppúgy visszaköszön a padlón különböző módon és mértékben erodálva, mint a bárpult hátsó részének üvegfalán, vagy a falburkolatokon. A minta kissé mediterrán hatását erősítik a kopottas falfestés lilás, illetve zöldes árnyalatai. Az étterem teljesen új kialakításáról árulkodnak a homlokzati ablakfülkék, amelyek olyan hatást keltenek, mintha utólag, lézerrel lennének kivágva a falból. A kulisszák mögött természetesen beépítésre került minden modern technika.

up_n_down_04

A világítás is visszaadja a korszakok váltakozását: a régi korok pompáját idéző kristálycsillárok mellett a bárpult felett már kortárs design lámpatestek adják a fényt, az asztalokat megvilágító, az álmennyezetről dróton felfüggesztett Edison izzós világítótestek pedig szintén a meggyalázott szépséget szimbolizálják. Mindezt körül öleli a falburkolatokba, párkányokba, parapetbe, bárpultba rejtett falfestő fényrendszer, mellyel programok alapján időről-időre az egész tér hangulatát meg lehet változtatni.

up_n_down_05j

Az éttermi székeknél is érezhető egyfajta stíluskeveredés. A huszonegyedik század technológiájával előállított metálos hatású kárpiton fekete csipke rátétes párnák kaptak helyet. A fő stílus és hangulati elemek kivitelezését a Redform Design Studio készítette a tőle megszokott magas színvonalon. A falakat borító, a hatvanas évek újhullámának hangulatát idéző, gondosan válogatott, fekete-fehér fotók, szintén egy másik korszakot idéző régies keretekbe lettek foglalva. A térben utalásként megjelennek graffiti képek, melyek a rendszerváltás utáni berlini foglaltházakban kialakított egyetemista szórakozóhelyeknek állítanak emléket. A kifinomult részletekben megmutatkozó igényes elegancia és a nagyfokú igénytelenség kontrasztja az étterem egészében kigúnyolja a társadalmi változások lenyomatát.

up_n_down_06

Az étterem „Up” szintjéről lépcső vezet a „Down” szintre, ahol teljesen más világba, az „alvilágba”, az éjszaka vad sűrűjébe csöppen a látogató. Itt merőben más design fogadja a vendégeket: az irodát egy börtönajtó választja el, a falakat pedig a tulajdonos gyűjtőszenvedélyét dicsérő, régi, már rozsdásodó ipari tárgyak, köztük elektromos mérőórák borítják. A lenti bárpult és disco pult Veres Péter tervei szerint, lebontott és újrafelhasznált anyagokból készült. Az itt található mellékhelyiségek viszont a fenti tér elhalóban lévő eleganciáját sugározzák a kopottasan csillogó burkolattal és a régi keretes tükrökkel.

up_n_down_07

Régi és új, nagypolgári és ipari, elegáns vacsora színes fényekkel és a vad éjszaka sötétje, mindez egy helyen: Up and Down. A fine dining étterem ínyencek számára készülő fogásait két szakács készíti, akik a különleges ételek külső megjelenésének magas színvonaláért is felelnek.

forrás: http://design.hu/magazin/art-design-muzeum/epiteszet-belsoepiteszet/up-and-down-megkopott-glamour-es-rom-high-tech

Kapcsolat


Rendezvényhelyszinek.hu

 

Írjon nekünk

Térkép

Reservation

You can make a reservation by filling out the form below, Please note that reservations are only confirmed once we check availability.

Pick your Date & Time

Reservation Details